Matka Alicante-Barcelona 13.-20.5.2024
Lue lisää….240513 Espoon Seudun Senioriopettajat Alicante-Barcelona
Matka kulttuurin alkulähteille 2.-6.5.2023
Tervetuloa mukaan matkalle sivistyksen kehtoon! Teemme suomenkielisen paikallisoppaan johdolla mielenkiintoisia kulttuuriretkiä Ateenaan ja Peloponnesoksen alueen historiallisille nähtävyyksille. 4 yötä, 5 päivää.
Albania 10. – 15.5.2018
Tämän vuoden matkamme suuntautui Albaniaan, joka on ollut melko tuntematon meistä monelle.
No, ei enää, koska saimme loistavien oppaidemme Esmeraldan ja Gaborin avulla kuulla sekä historiasta että nykyajan Albaniasta.
Kiertelimme ensin Tiranassa, sitten etelässä ja myöhemmin pohjoisessa. Tutustuimme muun muassa Tiranaan, Shkoderiin, Durresiin ja Krujaan.
Maa on täynnä ottomaanien, kristinuskon ja Hoxhan -ajan merkkejä. Viimeisten vuosien ajan maanteitä on parannettu ja maassa on alettu ymmärtää turismin merkitys.
Hotelli oli hyvä, ruokaa oli riittävästi ( joskus jopa liikaa ) , ja albanialaiset ovat ystävällisiä. Kaikki sujui hyvin. Myös seura oli mukavaa ja viihdyimme keskenämme.
Taideretki Mänttään 20.5.2015
Teksti Maila ja Antti Lyyjynen
Bussillinen esoslaisia – 50 henkeä – tutustui Serlachiuksen tarinaan ja museoihin kokopäiväretkellä hyvien oppaiden johdolla. Ensin vierailtiin Gösta-museossa, joka on hieno funkkisrakennus, entinen tehtaan pääkonttori. Siellä on säilytetty 30-luvun henki konttorihuoneineen ja kalusteineen. Toisena kohteena oli Gösta Serlachiuksen rakennuttama kirkko ja sen jälkeen taidemuseo Gösta mielenkiintoisine näyttelyineen. Taidemuseo muodostuu vanhasta Joenniemen kartanosta sekä 2014 valmistuneesta Göstan paviljongista. Paviljongin arkkitehtikilpailun voitti espanjalainen arkkitehtitoimisto ja sen piirsivät slovenialainen ja kaksi meksikolaista arkkitehtia. Paviljonki on suomalaista puuta ja se sulautuu hienosti puistomaisemaan.
Viisi päivää, kolme maata, kolme pääuskontoa – 40 esoslaista Kroatiassa, Bosnia – Herzegovinassa ja Montenegrossa huhtikuussa 2015
Teksti Elina Keloharju
Huhtikuun kukkarunsaus vuorenrinteillä ja sypressien suipot siluetit ottivat meidät vastaan matkalla lentokentältä matkamme pääkohteeseen Dubrovnikiin. Paikalliset oppaat kussakin maassa perehdyttivät meidät maansa historiaan – paksut puolustusmuurit eivät olleet estäneet valloittajia – venetsialaisia, turkkilaisia ja viime sodassa naapureita serbejä tai kroaatteja valloittamasta ja tuhoamasta kaupunkeja. Nyt viime sodan vauriot on saatu korjattua. Dubrovnikin pääkatu Placa on entisessä loistossaan – hävityksen jäljet näkyvät vain valokuvanäyttelyssä ja valokuvatussa pommituskaaviossa. ”Naapurimaita ei voi valita, on vain yritettävä elää sovussa niiden kanssa”, huokasi oppaamme.
Toisena päivänä kävimme Bosnia – Herzegovinassa. Mostarissa paikan islamilaisuus näkyi selvästi.Turkin sulttaanin 1500-luvulla rakennuttama silta yhdisti kaupungin bosniakki- ja kroaattipuolet. Kroaatit tuhosivat sillan sodassa. Opas näytti kukkulan, jolta ammukset tulivat. Silta rakennettiin kansainvälisellä tuella täsmälleen alkuperäisen kaltaiseksi. Sillan ylittäminen oli meille ryhmän iäkkäimmille haaste, kaide auttoi, että selvisimme. Kaupungissa oli lukuisia moskeijoita, mutta turisteja varten oli omansa, jossa ei tarvinnut noudattaa perinteisiä tapoja, jalkineet sai pitää jalassa. Ohjelmassa oli myös turkkilainen talo, museo, jossa oppaamme pukeutui talon emännäksi. Sillan tuntumassa Bosnian tunnetuin pop-laulaja teki musiikkivideota – taisimme päästä kuviin mukaan. Mostar oli paikka, missä oli parhaiten hyödynnetty turistien tuomat rahat. Vierivieressä viehättäviä kauppoja, joissa oli bosnialaista käsityötä turistirihkaman lomassa.
Dubrovnikin vapaapäivänä tutustuimme kaupunkiin omaa tahtia ja lounas kalaravintolassa oli ehdoton valinta. Illalla taitava kuskimme Marino vai meidät vuorten keskelle maalaistaloon illanviettoon. Kylien kapeikkojen ohitus oli bussillemme saavutus. Talon isovanhemmat esittivät kansantanssia ja nuorempi polvi säesti, vetonaulana viisivuotias nuorimies. Hän soitti kolmea instrumenttia: kitaraa, haitaria ja pientä sähköpianoa, erikoisuutena Beethovenin Eurooppahymni. Ruokamme oli haudutettu tuntikausia padoissa hiilikekojen alla, alkupalaksi grillasimme pekonia.
Neljäntenä päivänä matkasimme Montenegroon. Maisemat sielläkin upeat, mutta elintason alhaisuus näkyi selvästi. EU on heilläkin tähtäimessä. Kirkkoja oli runsaasti, useat roomalaiskatoliset kirkot oli otettu ortodoksisen pääuskonnon käyttöön. Näin sanoi ainakin nuori paikallisoppaamme.
Viimeisenä päivänä nousimme äskettäin kunnostetulla köysiradalla Srd-vuorelle, josta on henkeäsalpaava näköala Adrianmerelle saarineen sekä Dubrovnikin kaupunkiin. Matkalla lentokentälle meillä oli koskettava tapaaminen Crvikin viinitilalla, jonka nuori isäntä on Pekka Pohjola-fani. Hän soittaa itsekin bassokitaraa. Viinitilan atriumpihalla oli hyvä tilaisuus kiittää fantastista opastamme Tuulikki Eskelistä ja kuskiamme Marinoa.
Kuvakertomus matkasta Antti Lyyjysen valokuvista, mukana Heljä Huhman näköalapaikalta kuvaama upea purjeperhonen.
Esosin kevätretki 14.5.2014 Hyrsylän mutkaan
Bussillinen esoslaisia, 34 henkeä, tutustui Aira Samulinin vanhan Turuntien varressa olevaan Hyrsylän mutkaan. Ensiksi huomasimme pihapiirissä mm. Miina Äkkijyrkän rakentaman ”mahtisonnin”, höyryveturin, mielenterveys-Ladan sekä panssaritorjuntatykin.
Airan komean karjalaistalon ovat 30 vuotta sitten pystyttäneet Bomban rakentajat. Talon alakerrassa on kotimuseo, joka on täynnä nalleja, nukkeja, Mikki-hiiriä, tinasotilaita ym, ym… loputtomiin. Yläkerrassa oli huoneita, joissa sisustus oli kodikasta ja vanhaa.
Sitten Aira tarjosi meille kahvia ”ruusukupeistaan” ja kertoi elävästi evakkohistoriastaan sekä lauloi meille karjalaisen kansanlaulun. Ulkona oli aittamuseo, johon on kerätty tuttuja vanhan ajan työkaluja ja liinavaatteita.
Matkalaisten mielestä retki oli elämys.
Lissabonin matka 23. – 30.4.2014 Teksti ja kuvat T&K Lehtinen
Espoon Seudun Opettajaseniorit tekivät 23. – 30.4.2014 matkan keväiseen Lissaboniin. Ryhmään kuului 41 esoslaista, suomalainen matkaopas sekä paikallisopas Lissabonissa. Hotellimme Real Parque sijaitsi hyvien kulkuyhteyksien päässä lähellä keskustaa.
24.4.2014
Kaupunkiin tutustuminen alkoi kiertoajelulla. Ensimmäinen kohde oli Eduardo VII puisto, jonka yläosassa liehuu koulupojan aloitteesta kookas Portugalin lippu. Huipulta avautuvat näköalat kaupungin keskustaan ja Tejo-joelle. Matkalla kaupungin länsiosaan ohitimme vanhan akveduktin. Portugalin löytöretkeilijöiden ajan rakennuksia on Belemin kaupunginosassa. Alueen vierailukohteita olivat Hieronymuksen luostari ja Belemin torni, jotka ovat Unescon maailmanperintökohteita. Vehreä alue on perheiden suosimaa vapaa-ajanviettoaluetta. Kiertoajelu jatkui rantakatua kaupungin läpi kohti itälaidalla sijaitsevaa modernia Nations Parkia, jossa järjestettiin 1998 Maailmannäyttely. Euroopan pisin silta, 17.1 km pitkä Ponte Vasco da Cama, ylittää Tejo-joen tällä alueella. Kierroksen lopuksi kävelimme Alfaman kapeilla ja jyrkillä kaduilla.
25.4.2014
Euroopan läntisin niemenkärki Capo da Roca sijaitsee Lissabonista luoteeseen. Sen nähtyämme suuntasimme ylhäällä vuorilla sijaitsevaan Sintraan, joka on aikoinaan ollut kuningasperheen kesäpalatsi. Kartionmuotoisista savupiipuistaan tunnettu kaupunki on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi v.1995. Paluureitti kulki Quinchen ranta- ja purjelautailualueen läpi Cascaisin ja Estorilin kautta Lissaboniin.
26.4.2014
Neljäs matkapäivä oli omatoimipäivä, jolloin kukin suuntasi kulkunsa kaupungilla omien mieltymystensä mukaan. Merimuseossa esitellään laajasti Portugalin merihistoriaa. Illalla oli vuorossa Fado-esitys Alfaman-kaupunginosassa.
27.4.2014
Tejo-joen yli menee myös toinen silta Ponte 25 de April. Joen vastarantaa hallitsee v. 1954 valmistunut 110 metriä korkea Cristo Rei-patsas. Ajoimme viiniköynnösalueiden läpi kohti Costa Azulia. Vierailulla yli 200 vuotta sitten perustetulla J. M. Fonsecan viinitilalla maisteltiin tilan Periquita-viinejä. Sieltä jatkoimme Sesimbran kalastajakylään, joka sijaitsee Atlannin rannalla Arraban vuorten kainalossa. Rannan tuntumassa nautitun kalalounaan jälkeen palasimme mutkaisia vuoristoteitä Lissaboniin.
28.4.2014
Vasco da Caman silta on Euroopan pisin, 17.1km. Ylitimme sen matkalla Evoraan, Alentejon provinssin pääkaupunkiin. Alueella kasvatetaan paljon korkkitammia ja oliivipuita. Seudun viinit ovat kuuluisia samoin täällä kasvatettavat mustat siat. Evoran kirkot, yliopisto ja muut rakennukset ovat vanhoja ja historiallisesti arvokkaita. Pikkukaupoissa myytiin varsinkin korkista taitavasti valmistettuja paikallisia käsitöitä.
29.4.2014
Pisteenä matkallemme teimme oppaiden johdolla kävelykierroksen Lissabonin ydinkeskustassa. Praca do Comerciolta kävelimme Baixan suoria katuja pitkin Santa Justan hissille, jonka ylätasanteelta olivat hienot näköalat koko kaupunkiin.Chiadon ja Bairro Alton kapeiden kujien jälkeen palasimme Rossio-aukiolle, josta kukin sai jatkaa päiväänsä haluamallaan tavalla.
30.4.2014
Vappuaattona palasimme kotiin onnistuneelta ja monipuoliselta matkalta. ssa 6.5.-7.5.2013
Vierailimme Tallinnassa Eckerö Linen Finlandia-aluksella ja yövyimme Viru-hotellissa. Mukana oli 20 henkeä. Aluksi tutustuimme Virun KGB-museoon oppaan johdolla ja sitten kävimme Tallinnan TV-tornissa, jonka näköalatasanne on 175 metrin korkeudessa. Toisena päivänä meille esiteltiin Tallinnan merimuseo. Museoissa oli erinomaiset oppaat. Sää suosi matkaamme.
Amsterdamin matka 8.-12.4.2013
ESOSin kevätmatkalla Amsterdamiin 8.4.-12.4.2013 oli mukana 30 henkeä. Maija Kauppi on ottanut matkakuvia Keukenhofin retkeltä, Volendamin retkeltä ja Hortus Bulborumin puutarhasta sekä kanavaristeilyltä.
Retkipäivä Fiskarsiin ja Billnäsiin
15.5.2012 oli ensimmäinen lämmin kevätpäivä, jolloin ESOS teki kokopäiväretken Fiskarsiin ja Billnäsiin. Matkalla oli 29 henkilöä.
Wienin matka
Esosin matka Wieniin 16.-20.4.2012 oli onnistunut. Mukana meitä oli 33 matkalaista. Ensimmäinen ”nähtävyys” oli kevät. Lehtipuut vihersivät ja puistojen koristepuut olivat kukassa. Matkaseuramme oli tuttu ja seuralaisemme viihtyivät joukossamme.
Lentokentällä oli vastassa erinomainen oppaamme Kirsi Hytönen, 18 vuotta Wienissä asunut ammattiopas. Ennen hotelliin majoittumista meillä oli kiertoajelu kaupungissa. Seuraavana päivänä tutustuimme oppaan kanssa kävellen keskustan nähtävyyksiin ja kuulimme ratsastuskoulusta. Wienin kaduilla, autojen ja muun liikenteen keskellä liikkuu vossikoita! Päätteeksi joimme kahvit Cafe Hofburgissa ja saimme Sacherkakkua. Illalla nautimme aterian Grinzingissä, juomana Heuriger-viiniä.
Tiivis ohjelma jatkui ja tutustuimme Schönbrunnin kesäpalatsiin puutarhoineen. Illalla oli kauniissa Kursalon salissa Strauss ja Mozart-henkinen konsertti. Seuraavana aamuna kokopäiväretki Wachaun laaksoon, jossa aprikoosipuut kukkivat ja luonto hehkui kevään värejä. Barokkityylistä Melkin luostaria unohtamatta.
Wien on taidekaupunki. Ylä-Belvederen linnassa on esillä Gustav Klimt 1862-1918, jonka syntymästä on nyt kulunut 150 vuotta. Hänen töilleen on ominaista kullanvärinen tausta ja mosaiikkimainen värien käyttö. Klimtin ystävän, Egon Schielen töitä on mm. Leobold-museossa ja Ylä-Belvederessä. Erityisen upea taidemuseo on Kunsthistorisches Museum. Sen kokoelma perustuu Habsburg-hallitsijoiden vuosisatojen mittaan keräämiin taideaarteisiin.
Kotiinlähtöpäivänä vierailimme vielä Klosterneuburgin luostarissa ja maistelimme Vinotekissä luostarin viinejä. Paljon jäi näkemättä Wienin tyylikkäästä kaupungista.
ESOS Tallinnassa Pirita Top Spa –kylpylässä 9.-12.2.2012
Meitä oli matkalla 17 henkilöä ja nautimme innokkaasti kylpylän palveluksista, n. kolme hoitoa päivässä kukin. Kävimme Estonian teatterissa katsomassa hauskaa balettia ”Rosalinde”, jossa musiikki oli tuttua Straussia. Yritimme poiketa muutenkin kaupungilla, mutta sää oli hyytävän kylmä. 65-vuotiaat pääsevät Tallinnan julkisissa liikenteessä ilmaiseksi.